Sunday, December 27, 2009 0 comments

10 Maut Tragedi 26 Disember


BAS ekspres dua tingkat yang terkoyak di bahagian tepi apabila merempuh besi pembahagi jalan yang kemudian merodok tempat duduk bawah mengakibatkan sepuluh penumpang terbunuh di Kilometer 272.8 Lebuhraya Utara Selatan menghala ke utara.



IPOH 26 Dis. – Seramai 10 penumpang maut manakala dua lagi cedera dengan seorang daripadanya parah apabila bas dua tingkat, Sani Express terbabas lalu melanggar pembahagi jalan di Kilometer 272.8 Lebuhraya Utara-Selatan arah utara, lapan kilometer dari Plaza Tol Ipoh Selatan di sini, awal pagi ini.

Nahas ngeri tersebut menyebabkan ada di antara penumpang putus kepala serta beberapa anggota badan lain.
Mereka yang maut ialah pasangan suami isteri, Shaharin Mohd. Nor, 61, dan Supiah Adam, 46, dari Klang, Selangor; Mohd. Shukri Mohd. Ali, 22, serta Mohd. Bilal Osman, 22, dari Sungai Besar, Selangor, Sharifah Raheel Al-Junid Syed Harun, 21, dan adiknya, Sharifah Hasanah, 15, (Sungai Petani, Kedah).

Turut maut, Musa @ Ismail Abdullah, 64, dari Gurun, Kedah; Noor Jasmi Noordin, 25, Kangar, Perlis; Ng Kah Kit, 14, dan Ng Poh Ngoh, 23, dari Alor Setar.

Penumpang yang parah dalam kemalangan kira-kira pukul 1 pagi itu ialah Md. Razip Fadzir, 38, seorang pegawai tentera berpangkat Mejar manakala Siti Munira Hashim, 30, dari Langgar, Kedah, cedera ringan.

Ketua Trafik negeri, Supritendan Wan Abdullah Wan Ishak berkata, kesemua mayat dibawa ke Hospital Raja Permaisuri Bainun di sini untuk bedah siasat manakala kedua-dua mereka yang cedera menerima rawatan di hospital sama.
“Mereka yang terbunuh dan cedera merupakan penumpang di tingkat bawah bas. Penumpang di bahagian atas serta kedua-dua pemandu bas tidak mengalami kecederaan,” katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Difahamkan, bas ekspres yang membawa seramai 48 penumpang itu bertolak dari Klang menuju ke Kangar pada pukul 9 malam tadi.

Malangnya, ketika tiba di tempat kejadian, bas terbabit dikatakan terbabas lalu merempuh pembahagi jalan di sebelah kiri lebuh raya.
Keadaan bertambah buruk apabila bas itu kemudian melantun dan merempuh pula pembahagi jalan di sebelah kanan lebuh raya sebelum berhenti.

Menurut Wan Abdullah, siasatan awal mendapati, besi daripada pembahagi jalan yang menusuk masuk ke dalam bas selepas rempuhan yang pertama (sebelah kiri) menyebabkan kematian dan kecederaan kepada penumpang-penumpang berkenaan.






Sehubungan itu katanya, pemandu bas ketika kemalangan tersebut telah ditahan polis bagi membantu siasatan mengikut Seksyen 41 (1) Akta Pengangkutan Jalan 1987.
Pemandu tersebut dikatakan berhenti sebentar di hentian rehat dan rawat (R&R) Tapah bagi membolehkan penumpang ke tandas sebelum menyambung semula perjalanan seterusnya.

Sementara itu, seorang daripada penumpang yang terselamat, Marziana Mahmud, 24, mendakwa, pemandu bas tersebut kelihatan mengantuk sebelum berlaku kemalangan.

“Bas dipandu dalam keadaan tidak stabil, terhuyung-hayang ke kiri dan kanan sebelum kejadian,” dakwanya.
Dia yang duduk di bahagian depan tingkat atas bas ketika kemalangan tersebut berlaku berkata, keadaan penumpang ketika itu kelam-kabut dan dalam ketakutan.


sumber- utusan
Saturday, December 26, 2009 0 comments

Japan Hero Time Kecik-kecik dulu


JETMAN









Flashman


flashman20team.jpg






Maskman








Cybercops

cybercop.jpg image by nagado




siyesly aku memang suke tengok Hero-hero ni time kecik-kecik dulu. bez siot. kalau tak silap aku, time aku 5 tahun. rela tak pergi maen sebab nak tengok benda ni. tapi memang bez r. kalau sape2 ade koleksi, nak boleh tak...nak copy la.

yang paling aku suke, tu,,,yang bawah skali, cybercop la. tambah-tambah yang warna merahkan..bila tanduk dia dah kuar...dah mengamuk la tu..
0 comments

My Team


Penjaga Gol = Iker Casillas #1


Right Back = Sergio Ramos #4


Central Back = Nemanja Vidic #15


Central Back = Carles Puyol #5


Left Back = Patrice Evra #3


Right Wing = Cristiano Ronaldo #7


Attacking Midfilder = Steven Gerrad #8


Central Midfilder = Cesc Fabregas #4


Left Wing = Ryan Giggs (c) #11

WayneRooney.jpg Wayne Rooney image by alex69_dls

Second Striker = Wayne Rooney #10


Central Striker = Fernando Torres #9
0 comments

Manchester United

Ha...ni aku nak cite pasal Team Faveret aku sekarang. Manchester United beb...dulu aku minat gan Liverpool..tp sejak owen pindah Real Madrid, aku tukar kat ManU coz ade sesuatu yang menarik minat aku. Aku suke tengok semangat diowng walaupun tengah kalah. so, ni aku cite pasal sejarah dia ek..(yg akutau je la) ni pun aku br cari dkm tenet..



Manchester United


Manchester United ditubuhkan pada tahun1878 yang dikenali dengan nama Newton Health LYR (Lancashire and Yorkshire Railway). pemainnya pada ketika itu terdiri daripada pekerja di depot kereta api tersebut. Pada tahun 1892, Newton Health LYR ditukar kepada Newton Health Football Club dan berpusat di Bank Street. Nama Manchester United gunakan secara rasmi pada tahun 26 April 1902 hasil pertemuan dewan direktor yang baru diketuai oleh John Henry Davies. sebelum itu, Manchester Central dan Manchester Celtic dicadangkan sebelum Louis Rocca mencadangkan nama Manchester United yang kemudianya diterima oleh hadirin yang hadir. Pada tahun 1902, Newton Heath F.C nyasir bankrup terancam untuk dibubarkan selamanya. Namun, club telah mendapat suntikan dana dari John Henry Davies yang menjadi direktor di Manchester Breweries. Ini semua berlaku apabila kapten pasukan pada masa itu (Harry Stafford) membawa anjingnya yang bernama Major untuk satu acara mengumpul dana. Namun setelah acara berakhir, Major malah hilang. Stafford yang pergi mencari anjingnya kemudian menemukannya tengah bersama Davies. Keinginan Davies untuk membeli Major bagi putrinya ditolak oleh Stafford. Pemain itu akhirnya berhasil memujuk Davies untuk meyuntik wang sebanyak £500 yang dapat membantu situasi kewangan Newton Heath pada waktu itu. Sesudahnya Davies kemudian ditunjuk sebagai ketua baru dan hal itu menjadi titik balik dimulainya era Manchester United.

Logo Newton Health LYR

Salah satu sejarah yang terpenting dalam sejarah ManU ialah peristiwa yang terjadi pada 6 Februari 1958. Terjadinya kecelakaan pesawat di Munich. ManU baru sahaja bertanding melawan club Yugvia Red Star Belgrade. Pesawat yang singgah di Munich untuk mengisi minyak telah tergelincir dari landasan dan merempuh hangar pesawat. seramai 23 telah terkorban. Matt Busby (manager) pada masa itu yang mengalami cedera parah dan dimasukan ke hospital. setelah keluar dari hospital, Matt Busby menbangunkan semula ManU yang hancur itu dan memenangi Piala Eropah untuk pertama kalinya pada tahun 1968.

Old Trafford (Theater Of Dream)

Old Trafford secara rasmi menajdi stadium baru ManU pada musim 1909-10 yang dimulakan saat ketua United, John Henry Davies membeli tanah bernilai £60 ribu. Henry kemudian meminta arkitek , Archibald Leitch untuk merancang stadium itu dengan anggaran £30 ribu. Stadium yang berkapasiti 76 212 itu diberi nama Old Traffird. Pada 19 Febuari 1910, perlawanan pertama di Old Trafford adalah melawan Liverpool yang dimenangi United dengan keputusan 3-4. Legenda United, Sir Bobby Charlton memberi nama julukan Theatre of Dream. Moskot United, Fred The Red bukanlah maskot yang pertama. pada tahun 1906-1909, maskot United adalah seekor kambing yang diberi nama Billy.

Fred The Red

Prestasi

Musin 1998-1999 adalah kemuncak bagi United kerana musim tersebut mereka telah merangkul Treble, iaitu Juata Liga Primer, Juala Piala FA dan Juara Liga Champions dalam waktu sebelas hari. Liga Primer dimenangi pada hari terakhir dengan megalahkan Tottenham Hotspurs 2-1. Juara FA dengan menumpaskan Newcastle United 2-0. Liga Champions dimenangi dengan penuh daramatik di stadium Nou Camp Barcelona dengan menundukkan Bayern Munich 2-1.
Monday, December 14, 2009 1 comments

Lawak Tandas

Masa : 8.30 Pagi

Tempat : Kelas Tkn 6 Melur
Situasi : Pelajaran Bahasa Melayu. Cikgu Sahab meminta pelajar menghuraikan pendapat dan pandangan masing-masing mengenai tajuk "Kenapa Remaja Melakukan Maksiat Dalam Tandas Awam"

Sharifah Aina Binti Jeffry Anas : pada pendapat saya, remaja yang sanggup melakukan maksiat dalam tandas adalah dari kalangan mereka yang tidak berkemampuan menyewa bilik hotel.

Zakaria Bin Mohammad Khuzairi : Saya tidak bersetuju kerana ada diantara mereka yang datang dari golongan berkemampuan tetapi masih melakukan perkara sedemikian.

Khairil Osman Bin Abd. Rahman : Menurut firasat saya, remaja tersebut berada dalam keadaan kelam kabut. Tak sempat cari hotel. Dan sebab utama yang lain, mereka buta tentang agama.

Sofri Sufian Bin Ahmad Azlan : Saya tidak bersetuju bahawa pelajar tersebut buta tentang agama.

Khairil Osman Bin Abd. Rahman : Kenapa pulak? bukankah umat yang melakukan maksiat sebegini sebenarnya tidak tahu atau tidak menghayati pendidikan agama?

Cikgu Sahab : ( bertanya kepada Sofri Sufian Bin Ahmad Azlan) Mengapa kamu tidak bersetuju dengan pendapat Khairil Osman Bin Abd. Rahman?

Sofri Sufian Bin Ahmad Azlan : Sebenarnya mereka amat arif dengan agama. Sebab mereka tahu yang malaikat TIDAK akan masuk tandas. Oleh itu, jika mereka melakukan maksiat dalam tandas, malaikat tidak dapat menulis amalan buruk yang mereka lakukan.

Cikgu Sahab : ?!!

p/s: anda macam mane plak..?
Monday, December 7, 2009 0 comments

KB Mall Runtuh @ Kereta buat freestyle dalam Shopping Complex


POLIS TELAH MENGELUARKAN KETERANGAN TERHADAP TRAGEDI INI,SAPE2 YANG KENAL SABRI, SILA REPORT POLIS NYA. PENGAJARAN TRAGEDI INI, FREE KAN GEAR KETIKA START ENGINE.

KOTA BHARU: Dua penuntut kejururawatan Kolej Masterskill meninggal dunia, manakala seorang rakan mereka cedera parah ditimpa sebuah kereta yang terjunam dari tempat letak kereta di tingkat tiga pusat beli-belah KB Mall, di sini, petang semalam.
Siti Nor Amira Shamsuddin, 19, dari Gua Musang, mati di tempat kejadian, manakala rakannya, Siti Nordiana Azman, 18, dari Wakaf Bharu, Tumpat, meninggal dunia ketika dihantar ke Hospital Raja Perempuan Zainab II (HRPZII). Kedua-dua mangsa yang menuntut di Kampus Metro Masterskill Kota Bharu itu cedera parah di kepala.

Rakan kolej mereka, Rashidah Ahmad Lotfi, 24, dari Jerteh, Terengganu dan pemandu kereta, Nor Ain Said, 19, yang cedera parah pada kepala dirawat di HRPZII. Adik Nor Ain, iaitu, Nor Atikah, 17, yang berada dalam kereta berkenaan tidak cedera, tetapi melarikan diri.


Kejadian jam 5 petang itu berlaku apabila kereta jenis Ford Laser itu merempuh dinding lubang angin di ruang meletak kereta di tingkat tiga lalu terjunam dan menimpa mangsa yang ketika itu berada atas eskalator di tingkat dua.

Ketua Polis daerah Kota Bharu, Asisten Komisioner Zahruddin Abdullah, berkata Siti Nordiana tercampak ke tingkat bawah kompleks akibat ditimpa kereta berkenaan.

Beliau berkata, kejadian dipercayai berlaku ketika seorang lelaki yang dikenali sebagai Sabri menolak kereta yang tidak boleh dihidupkan di ruang meletak kereta di atas bumbung kompleks itu.

“Nor Ain yang memandu kereta mungkin tidak dapat mengawal kenderaan apabila enjin berjaya dihidupkan lalu merempuh dinding lubang angin dan terhumban melalui celah dua eskalator serta terhempap di aras bawah.

“Sebelum terhempap, kereta berkenaan mungkin menimpa tiga pelajar kolej berkenaan yang berada atas eskalator, menyebabkan Siti Nordiana tercampak ke aras bawah. Siasatan awal mendapati Nor Atikah yang tidak cedera berjaya keluar dari kereta dan melarikan diri,” katanya.

Beliau berkata, lelaki yang dikenali sebagai Sabri, dipercayai kenalan mereka turut melarikan diri dan polis sedang mengesan mereka.

Penolong Pengarah Operasi Bomba dan Penyelamat Kelantan, Shahril Yusman Md Yusof, pula berkata siasatan awal mendapati kereta itu jatuh daripada ketinggian 20 meter.

“Kereta terbabit terbabas lalu memasuki siling di aras tiga sebelum terjatuh dan terbalik di celah tangga bergerak di aras bawah,” katanya yang mengetuai enam anggota ke lokasi kejadian.
Seorang saksi, Mohd Jawaidi Moha Zain, 23, berkata ketika kejadian, beliau yang juga Penolong Pengurus Kyros Kebab, yang terletak bersebelahan eskalator sedang melayan pelanggan.

“Tiba-tiba, saya terdengar bunyi dentuman. Saya sangka ada kebakaran di tingkat atas, tetapi amat terkejut apabila sebuah kereta terjatuh dan terbalik di celah tangga bergerak depan premis saya.

"Kejadian menyebabkan orang ramai menjerit ketakutan. Saya meminta pelanggan menyelamatkan diri kerana bimbang kereta terbabit meletup dan terbakar," katanya yang kemudian menutup premis perniagaan itu.

Beliau juga mendakwa melihat seorang mangsa yang terbunuh terjatuh sehingga menyebabkan pelbagai barangan peribadinya bertaburan.

Berikutan kejadian itu, semua premis niaga di pusat beli-belah itu ditutup sementara bagi memudahkan kerja menyelamat dan membersihkan kesan kemalangan.




AL-FATIHAH

Siti Nor Amira Shamsuddin, 19
Siti Nordiana Azman, 18

sumber : berita harian
Sunday, November 29, 2009 0 comments

Kes Pembunuhan Altantuya Dimuat Dalam Drama Bersiri TVB Hong Kong?


Tak sangka, ia akan pergi sehingga ke tahap ini jika ianya menjadi realiti! Ini secara langsung menunjukkan bahawa berita harian ini menjadi tumpuan oleh masyarakat negara yang lain selain turut diberi liputan luas di negara ini. Bahkan, ia juga menunjukkan bahawa isu semasa ini amat menarik untuk diperhalusi akan kebenarannya yang sebenar! Penangan dan liputan meluas mengenai pembunuhan model dan penterjemah dari Mongolia, Altantuya Shaariibuu yang dibunuh dandiletupkan dengan kejam menggunakan bom C4 sebelum ini, menyebabkan TVB Hong Kong merancang untuk menayangkan kespembunuhan Altantuya dalam drama siri emas pada tahun 2010 nanti.

Altantuya Shaaribuu dijumpai mati pada Oktober 2006. Abdul Razak Baginda, kawan rapat kepada Najib dihadapkan ke mahkamah atas tuduhan membunuh tetapi kemudian dibebaskan. Dua anggota polis Chief Inspektor Azilah Hadri, 32, dan Korporal Sirul Azhar Umar,36, didapati bersalah dan dihukum mati.

Bekas wartawan Susan Loone mengatakan bahawa Hong Kong akan menghasilkan sebuah drama siri berdasarkan pemberitaan seorang wartawan Perancis, Arnaud Dubus tentang pembunuhan Altantuya dari akhbar La Liberation.

Drama bersiri tersebut akan dinamakan “Ulaanbaatar, Paris, Kuala Lumpur”. Watak Altantuya akan dimainkan oleh Sonija Kwok, Najib Tun Razak oleh pelakon veteran Kwok Fung, Razak Baginda oleh Bill Chan Sek Sau dan Rosmah Mansur oleh Rebecca Chan. Sama ada berita harian ini akan direalisasikan atau tidak , yang pentingnya kes pembunuhan Altantuya Shaariibuu mempunyai cukup untuk semua elemen yang diperlukan oleh sebuah filem. Cerita ini menglibatkan politik, skandal perempuan, senjata api, pembunuhan, sesuai untuk perfileman.

p/s: agak-agak durasi cite ni pun pnjang gak cam kes ni ke ek??

source: beritasemasa.com

Friday, November 27, 2009 0 comments

Hoedown Throwdown Music Video

Jom Menari Ramai-ramai. Enjoy ok

video
Thursday, November 26, 2009 0 comments

To My Friends

1.To My Friends Who Are SINGLE...

Love is like a butterfly. The more you chase it, the more it eludes you. But if you just let it fly, it will come to you when you least expect it. Love can make you happy but often it hurts, but love's only special when you give it to someone who is really worth it. So take your time and choose the best.





2.To My Friends Who Are NOT SO SINGLE...

Love isn't about becoming somebody else's "perfect person". It's about finding someone who helps you become the best person you can be.

3.To My Friends Who Are PLAYBOY/GIRL TYPE...

Never say "I love you" if you don't care. Never talk about feel ings if they aren't there. Never touch a life if you mean to break a heart. Never look in the eye when all you do is lie. The cruellest thing a guy can do to a girl is to let her fall in love when he doesn't intend to catch her fall and it works both ways.


4.To My Friends Who Are MARRIED...

Love is not about "it's your fault", but "I'm sorry." Not "where are you", but "I'm right here". Not "how could you", but "I understand". Not "I wish you were", but " I'm thankful you are here".


5.To My Friends Who Are ENGAGED...

The true measure of compatibility is not the years spent together but how good you are for each other.


6.To My Friends Who Are HEARTBROKEN...

Heartbreaks last as long as you want and cut as deep as you allow them to go. The challenge is not how to survive heartbreaks but to learn from them.




7.To My Friends Who Are NAIVE...

How to be in love: Fall but don't stumble, be consistent but not too persistent, share and never be unfair, understand and try not to demand, and get hurt but never keep the pain.


8.To My Friends Who Are POSSESSIVE...

It breaks your heart to see the one you love happy with someone else but it's more painful to know that the one you love is unhappy with you.


9.To My Friends Who Are AFRAID TO CONFESS...

Love hurts when you break up with someone. It hurts even more when someone breaks up with you. But love hurts the most when the person you love has no idea how you feel.


10.To My Friends Who Are STILL HOLDING ON...

A sad thing about life is when you meet someone and fall in love, only to find out in the end that it was never meant to be and that you have wasted years on someone who wasn't worth it. If he isn't worth it now he's not going to be worth it a year or 10 years from now. Let go.


11.TO ALL MY FRIENDS...

My wish for you is a man/women whose love is honest, strong, mature, never changing, uplifting, protective, encouraging, rewarding and unselfish.

Wednesday, November 4, 2009 0 comments

Ron95 dan Ron97

Ada orang menyatakan petrol A lebih baik daripada petrol B atau minyak B lebih bagus daripada bahan api C. Adakah itu benar?

DI Eropah, klasifikasi keseragaman kelas bahan bakar petrol dibahagikan kepada tiga kelas utama. RON91, RON95 dan RON98. Pembahagian itu dibuat berdasarkan jenis keperluan bahan bakar yang diperlukan pada setiap jenis enjin berlainan pengeluar.

RON91 dicipta untuk enjin yang mampu menerima petrol berplumbum, RON95 untuk petrol tanpa plumbum yang juga disebut petrol premium dan RON98 atau disebut juga sebagai Super Plus atau Super Premium.

Bermula hari ni, klasifikasi penjualan minyak petrol di Malaysia akan diselaraskan kepada dua jenis RON (Research Octane Number) iaitu RON95 dan RON97.

Dalam jangka masa kurang dua bulan dari sekarang, RON95 akan menggantikan RON92 yang berharga RM1.75 seliter, manakala RON97 akan menjadi petrol premium pada harga RM2.

Apakah kesannya kepada pengguna? Sebenarnya, banyak yang perlu diketahui tentang asas RON itu sendiri.

Di seluruh dunia, pencemaran bahan api fosil telah meningkatkan kesedaran umum. Justeru itu, kualiti bahan bakar ditingkatkan. Jurutera bertungkus lumus memikirkan idea untuk mencipta enjin dengan sistem pembakaran moden yang mampu beroperasi menggunakan petrol spesifikasi RON yang dibangunkan. Kandungan sulfur juga diminimumkan.
Adakah semua petrol RON95 sesuai dengan kereta anda? Bagaimana mengetahui kesesuaian tersebut? Langkah paling mudah adalah melihat pada penutup petrol.

Jika ia tidak dinyatakan, rujuk buku panduan kenderaan. Biarpun begitu, tidak semua pengeluar kereta menulisnya dalam bentuk angka. Sebahagiannya ditulis dalam istilah leaded dan unleaded.

Jangan khuatir, majoriti petrol yang dijual di Malaysia (termasuk RON92) adalah petrol jenis tanpa plumbum (unleaded). Adakah RON97 lebih baik daripada RON95? Secara teorinya, ya tetapi secara paraktiknya, tidak. Petrol RON95 di stesen A mungkin lebih baik daripada petrol RON97 di stesen B.

Perlu diingatkan bahawa setiap petrol yang dijual oleh Petronas, Shell, BHP, Esso, Caltex dan Mobil adalah tidak sama. Setiap syarikat mempunyai ramuan tersendiri untuk meningkatkan keupayaan kualiti petrol masing-masing.

Techron, Primax dan Infiniti merupakan antara petrol yang dihasilkan menerusi kajian dan pembangunan yang serius. Anda mungkin biasa menonton iklan bagaimana petrol di stesen A berupaya membersihkan enapan karbon pada injap dan omboh. Adakah ia sekadar gimik?

Adakah petrol RON95 berkualiti rendah? Ini adalah pandangan yang salah. RON berkaitan dengan campuran dua unsur asas iaitu oktana dan pentana yang melengkapkan sifatnya menjadi bahan bakar petrol.

RON95 bermaksud 95 peratus kandungannya adalah oktana dan selebihnya pentana. Begitu juga dengan RON97 iaitu hanya tiga peratus pentana dan selebihnya oktana.

Gandingan itu akan memutlakkan tahap pembakaran enjin yang bakal digunakan. Sekiranya enjin anda cukup sekadar dengan pembakaran RON95, kenapa perlu membazir membeli petrol RON97? Adakah jam Breitling memberi maklumat waktu yang lebih tepat berbanding jam Casio?

Sebaliknya, jika enjin anda dicipta untuk membakar dengan RON97, adalah tidak memadai menggunakan RON95 kerana omboh akan mengalami masalah ketukan (knocking).

Ini kerana enjin silinder bergerak dengan membakar petrol menjadi gas. Asasnya, enjin yang dicipta untuk RON95 adalah kebuk pembakaran yang berupaya membakar sejumlah 95 peratus oktana.
Perlu diingat bahawa sifat oktana adalah kemampuannya untuk menahan tekanan dalam kebuk pembakaran. Jadi, dengan enjin yang dicipta untuk pembakaran 95 peratus oktana, memadai kita menggunakan petrol RON95.

Namun, jika enjin tersebut dicipta untuk tekanan 97 peratus oktana, maka penggunaan RON95 tidak sesuai. Oktana mempunyai keupayaan mengembangkan tekanan dengan baik, tetapi bukan pentana. Pentana hanya akan melambatkan proses timbal-balik dan di sinilah masalah ketukan berlaku.

Petrol yang baik bergantung kepada pengeluar petrol itu sendiri. Seperti yang diterangkan pada awal nota ini tadi, setiap petrol tidak sama.

Dakwaan mengatakan semakin tinggi RON adalah lebih baik dan mampu menghasilkan enjin yang lebih berkuasa juga tidak benar. Petrol yang baik adalah petrol yang sesuai dengan RON yang diperlukan oleh enjin.

Jangan percaya pada pandangan salah. Terlalu ramai 'pakar' automotif hari ini. Cuba taipkan RON dalam Yahoo atau Google, nescaya pelbagai forum akan membincangkan tentangnya.
Tuesday, November 3, 2009 0 comments

Original or Not



Adakah HP anda Original ?

Cara untuk melihat adakah HP kita ori atau cetak rompak adalah melihat no Imei nya.....


Masukkan Kod *#06#


Selepas tu anda akan dapat satu nombor kod yang ada 15 angka :-

1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 1 2 3 4 5


- Kalau angka no 7 & 8 adalah 02 atau 20 ini bermakna ia dipasang di Emirates yang tidak berkualiti


- Kalau angka no 7 & 8 adalah 08 atau 80 ini bermakna ia dibuat di Germany yang kualiti OK aje


- Kalau angka no 7 & 8 adalah 01 atau 10 ini bermakna ia dipasang di Finland yang kualitinya baik


- Kalau angka no 7 & 8 adalah 00 ini bermakna ia dipasang di kilang asal yang mempunyai kualiti terbaik


- Kalau angka no 7 & 8 adalah 13 ini bermakna ia dipasang di Azerbaijan yang tidak berkualiti dan bahayakan kesihatan.

p/s.. khas utk nokia.
0 comments

Keyboard tricks



Shortcut CTRL+C (Copy)
CTRL+X (Cut)
CTRL+V (Paste)
CTRL+Z (Undo)
DELETE (Delete)
SHIFT+DELETE (Delete the selected item permanently without placing the item in the Recycle Bin)
CTRL while dragging an item (Copy the selected item)
CTRL+SHIFT while dragging an item (Create a shortcut to the selected item)
F2 key (Rename the selected item)
CTRL+RIGHT ARROW (Move the insertion point to the beginning of the next word)
CTRL+LEFT ARROW (Move the insertion point to the beginning of the previous word)
CTRL+DOWN ARROW (Move the insertion point to the beginning of the next paragraph)
CTRL+UP ARROW (Move the insertion point to the beginning of the previous paragraph)
CTRL+SHIFT with any of the arrow keys (Highlight a block of text)
SHIFT with any of the arrow keys (Select more than one item in a window or on the desktop, or select text in a document)
CTRL+A (Select all)
F3 key (Search for a file or a folder)
ALT+ENTER (View the properties for the selected item)
ALT+F4 (Close the active item, or quit the active program)
ALT+ENTER (Display the properties of the selected object)
ALT+SPACEBAR (Open the shortcut menu for the active window)
CTRL+F4 (Close the active document in programs that enable you to have multiple documents open simultaneously)
ALT+TAB (Switch between the open items)
ALT+ESC (Cycle through items in the order that they had been opened)
F6 key (Cycle through the screen elements in a window or on the desktop)
F4 key (Display the Address bar list in My Computer or Windows Explorer)
SHIFT+F10 (Display the shortcut menu for the selected item)
ALT+SPACEBAR (Display the System menu for the active window)
CTRL+ESC (Display the Start menu)
ALT+Underlined letter in a menu name (Display the corresponding menu)
Underlined letter in a command name on an open menu (Perform the corresponding command)
F10 key (Activate the menu bar in the active program)
RIGHT ARROW (Open the next menu to the right, or open a submenu)
LEFT ARROW (Open the next menu to the left, or close a submenu)
F5 key (Update the active window)
BACKSPACE (View the folder one level up in My Computer or Windows Explorer)
ESC (Cancel the current task)
SHIFT when you insert a CD-ROM into the CD-ROM drive (Prevent the CD-ROM from automatically playing)

Dialog Box Keyboard Shortcuts

CTRL+TAB (Move forward through the tabs)
CTRL+SHIFT+TAB (Move backward through the tabs)
TAB (Move forward through the options)
SHIFT+TAB (Move backward through the options)
ALT+Underlined letter (Perform the corresponding command or select the corresponding option)
ENTER (Perform the command for the active option or button)
SPACEBAR (Select or clear the check box if the active option is a check box)
Arrow keys (Select a button if the active option is a group of option buttons)
F1 key (Display Help)
F4 key (Display the items in the active list)
BACKSPACE (Open a folder one level up if a folder is selected in the Save As or Open dialog box)

Microsoft Natural Keyboard Shortcuts

Windows Logo (Display or hide the Start menu)
Windows Logo+BREAK (Display the System Properties dialog box)
Windows Logo+D (Display the desktop)
Windows Logo+M (Minimize all of the windows)
Windows Logo+SHIFT+M (Restore the minimized windows)
Windows Logo+E (Open My Computer)
Windows Logo+F (Search for a file or a folder)
CTRL+Windows Logo+F (Search for computers)
Windows Logo+F1 (Display Windows Help)
Windows Logo+ L (Lock the keyboard)
Windows Logo+R (Open the Run dialog box)
Windows Logo+U (Open Utility Manager)

Accessibility Keyboard Shortcuts

Right SHIFT for eight seconds (Switch FilterKeys either on or off)
Left ALT+left SHIFT+PRINT SCREEN (Switch High Contrast either on or off)
Left ALT+left SHIFT+NUM LOCK (Switch the MouseKeys either on or off)
SHIFT five times (Switch the StickyKeys either on or off)
NUM LOCK for five seconds (Switch the ToggleKeys either on or off)
Windows Logo +U (Open Utility Manager)

Windows Explorer Keyboard Shortcuts

END (Display the bottom of the active window)
HOME (Display the top of the active window)
NUM LOCK+Asterisk sign (*) (Display all of the subfolders that are under the selected folder)
NUM LOCK+Plus sign (+) (Display the contents of the selected folder)
NUM LOCK+Minus sign (-) (Collapse the selected folder)
LEFT ARROW (Collapse the current selection if it is expanded, or select the parent folder)
RIGHT ARROW (Display the current selection if it is collapsed, or select the first subfolder)

Shortcut Keys for Character Map

After you double-click a character on the grid of characters, you can move through the grid by using the keyboard shortcuts:
RIGHT ARROW (Move to the right or to the beginning of the next line)
LEFT ARROW (Move to the left or to the end of the previous line)
UP ARROW (Move up one row)
DOWN ARROW (Move down one row)
PAGE UP (Move up one screen at a time)
PAGE DOWN (Move down one screen at a time)
HOME (Move to the beginning of the line)
END (Move to the end of the line)
CTRL+HOME (Move to the first character)
CTRL+END (Move to the last character)
SPACEBAR (Switch between Enlarged and Normal mode when a character is selected)

Microsoft Management Console (MMC) Main Window Keyboard Shortcuts

CTRL+O (Open a saved console)
CTRL+N (Open a new console)
CTRL+S (Save the open console)
CTRL+M (Add or remove a console item)
CTRL+W (Open a new window)
F5 key (Update the content of all console windows)
ALT+SPACEBAR (Display the MMC window menu)
ALT+F4 (Close the console)
ALT+A (Display the Action menu)
ALT+V (Display the View menu)
ALT+F (Display the File menu)
ALT+O (Display the Favorites menu)
MMC Console Window Keyboard Shortcuts
CTRL+P (Print the current page or active pane)
ALT+Minus sign (-) (Display the window menu for the active console window)
SHIFT+F10 (Display the Action shortcut menu for the selected item)
F1 key (Open the Help topic, if any, for the selected item)
F5 key (Update the content of all console windows)
CTRL+F10 (Maximize the active console window)
CTRL+F5 (Restore the active console window)
ALT+ENTER (Display the Properties dialog box, if any, for the selected item)
F2 key (Rename the selected item)
CTRL+F4 (Close the active console window. When a console has only one console window, this shortcut closes the console)


Remote Desktop Connection Navigation

CTRL+ALT+END (Open the m*cro$oft Windows NT Security dialog box)
ALT+PAGE UP (Switch between programs from left to right)
ALT+PAGE DOWN (Switch between programs from right to left)
ALT+INSERT (Cycle through the programs in most recently used order)
ALT+HOME (Display the Start menu)
CTRL+ALT+BREAK (Switch the client computer between a window and a full screen)
ALT+DELETE (Display the Windows menu)
CTRL+ALT+Minus sign (-) (Place a snapshot of the active window in the client on the Terminal server clipboard and provide the same functionality as pressing PRINT SCREEN on a local computer.)
CTRL+ALT+Plus sign (+) (Place a snapshot of the entire client window area on the Terminal server clipboard and provide the same functionality as pressing ALT+PRINT SCREEN on a local computer.)

Microsoft Internet Explorer Navigation

CTRL+B (Open the Organize Favorites dialog box)
CTRL+E (Open the Search bar)
CTRL+F (Start the Find utility)
CTRL+H (Open the History bar)
CTRL+I (Open the Favorites bar)
CTRL+L (Open the Open dialog box)
CTRL+N (Start another instance of the browser with the same Web address)
CTRL+O (Open the Open dialog box, the same as CTRL+L)
CTRL+P (Open the Print dialog box)
CTRL+R (Update the current Web page)
CTRL+W (Close the current window)
0 comments

Mesti Baca Sampai Habis

Rokok Dan Motosikal:

Ada seorang pelajar yang sedang menunggu bas sambil merokok ditegur oleh seorang polis.

Polis : “Kenapa kamu merokok?”

Pelajar : “Saya suka, tok.”

Polis : “Dari mana kamu dapat wang untuk membeli rokok?”

Pelajar : “Dari belanja sekolah saya.”

Polis : “Sehari kamu habis berapa? Dan harganya berapa?”

Pelajar : “Paling kurang satu kotak dan harganya sekitar RM10.50, tok.”

Polis : “Kenapa wang RM10.50 kamu bakar setiap hari? Cuba kamu kumpulkan wang itu selama setahun, mungkin kamu dapat membeli motosikal, tidak perlu menunggu bas yang sesak seperti ini.”

Pelajar : “Sekarang saya boleh tanya sama tok?”

Polis : “Tentu.”

Pelajar : “Apakah tok merokok?”

Polis : “Tentu tidak.”

Pelajar : “Tapi saya tidak nampak motor tok pon?”

--------------------------------------------
Pemandu Teksi:

Seorang Nurse, Ratna menahan teksi. Sedang dalam perjalanan... Pemandu teksi iaitu Feddy asyik memerhati Nurse itu melalui cermin tengahnya..Merasa kehairanan... Nurse itu bertanya...

"Encik.. kenapa encik melihat saya begitu ??"

Feddy tersenyum malu dan berkata...
" Sebenarnya... saya selalu berfantasi....maaf ya... saya sangat ingin mencium seorang Nurse..."

"Oh begitu!! tak der masalah... encik boleh mencium saya.. kalau itu memang memberikan ketenangan buat encik... tapi saya ada syarat iaitu encik mesti masih single" kata Nurse...

Feddy gembira dan berkata...
"iya...iya, saya masih single".

Kemudian teksi itu diberhentikan di jalan sepi... Feddy terus mencium nurse itu selama 10 minit... kemudian mereka pun meneruskan perjalanan kembali.

Tapi feddy menangis teresak-esak sambil berkata...

"Maafkan saya cik... saya merasa bersalah... sebenarnya saya sudah berkahwin".

Mendengar penerangan itu Ratna tersenyum bijak dan berkata...

"Sudahlah encik... tidak ada apa-apa yang perlu di bimbangkan... Saya juga bersalah. Saya juga bukanlah seorang Nurse... saya adalah seorang Mak Nyah yang kebetulan dalam perjalanan menuju ke pesta pakaian beragam"

------------------------------------------
Lemah Bahasa Inggeris:

Ayah : Apasal Bahasa Inggeris kamu nie asyik dapat kosong jer...! Apasal hah?

Anak : Eh, ayah! Tu bukan kosong. Tadi cikgu adik dah kasi bintang banyak kat bebudak lain. Ada dapat 5 bintang la, 4 bintang la. Bila turn adik jer, bintang dah abis. Sebab tu cikgu bagi kat adik bulan.

Ayah : oooooo.....

----------------------------------------
Saya Tak Mau Mati:

Ketika waktu rehat, seorang doktor dikejutkan oleh seseorang wanita yang menangis tersedu-sedu sambil berkata, "Saya tak mau mati lagi, doktor".

Merasa kasihan, doktor kembali ke pejabatnya dan berkata, "Ada apa? cuba ceritakan masalah awak dengan terperinci!"

Lalu dengan tersedu-sedu pesakit wanita itu berkata, "Doktor, jika saya menyentuh mana-mana bahagian tubuh saya, saya akan merasa sakit. Lihat ini doktor!" Kemudian wanita itu menyentuh bahagian dadanya dengan tangannya, lalu menjerit kesakitan, dia menyentuh pula bahagian kepalanya dengan tangannya, kemudian ia menjerit kesakitan lagi, dia terus menjerit kesakitan apabila menyentuh bahagian anggota tubuh yang lain dengan tangannya. Pesakit itu berkata, "Tengok doktor, semua tempat saya pegang rasa sakit"

Lalu dengan tersenyum doktor itu berkata, "Jari tangan awak sebenarnya yang patah"
0 comments

Jom Study 21 Guns pye Gitar chord..

video
0 comments

21 guns Official Music Video



Do you know what's worth fighting for,
When it's not worth dying for?
Does it take your breath away
And you feel yourself suffocating?
Does the pain weigh out the pride?
And you look for a place to hide?
Did someone break your heart inside?
You're in ruins

One, 21 guns
Lay down your arms
Give up the fight
One, 21 guns
Throw up your arms into the sky,
You and I

When you're at the end of the road
And you lost all sense of control
And your thoughts have taken their toll
When your mind breaks the spirit of your soul
Your faith walks on broken glass
And the hangover doesn't pass
Nothing's ever built to last
You're in ruins.

One, 21 guns
Lay down your arms
Give up the fight
One, 21 guns
Throw up your arms into the sky,
You and I

Did you try to live on your own
When you burned down the house and home?
Did you stand too close to the fire?
Like a liar looking for forgiveness from a stone

When it's time to live and let die
And you can't get another try
Something inside this heart has died
You're in ruins.

One, 21 guns
Lay down your arms
Give up the fight
One, 21 guns
Throw up your arms into the sky,
You and I
Monday, October 12, 2009 0 comments

"My Journey To Be Warrior"

2000
aku mula minat seni mempertahankan diri semanjak aku darjah 5. cikgu aku, sir radi nama dia. seorang pengemar seni mempertahankan diri telah membuat persembahan kat sekolah aku..dari situ timbul minat aku untuk belajar benda ni. time 2 dia buat persembahan taekwan-do. so, bila petang aku suruh dia ajar aku n the geng beberapa step. tapi itu semua kejap je..bkn msuk pertubuhan pun. kejap dia ajar taekwon-do, kejap dia ajar silat. silat ape pun aku xtau...

2002
aku dah masuk sekolah menengah. aku dah x blajar silat or taekwon-do dgn sir radi lg dh. nasib aku baik sebab sekolah aku ade kelab taekwon-do. tapi ini untuk Global Taekwon-Do Federation (GTF). sepupu aku..dia ni umo dlm 20 thun tp dh jadi guru silat, dia ckp GTF ni x bez. kl masuk World Taekwon-do Federation baru bez..dia ckp la.
time 2 aku pun xtau ape2 psl GTF n WTF ni. so aku pun x hirau la..aku pun start blajar teknik2 dlm taekwon-do ni dengan sensei aku..sir rashidi name dia. dia time dah hitam 2.

mac 2002
aku ade 1st grading. ujian daa....ujian ni untuk naik tali pingang r..mula2 kn putih lg.
so aku pun bt la ape yang patut...syllibus utuk putih r...aku buat sambil diperhatikan oleh master amer...dia ni kira orang sedap r dlm GTF. dh hitam 7 kl x silap aku. buat punye buat sampai penat aku.
kene ulang bayak kali plak 2. sje je master nak dere aku. xpe2...
habis je ujian 2...master pun umum kan keputusan kitaowg....
hanya 5 orang dri 15 yang ambik ujian untuk putih telah dinaikkan kuning termasuk la aku..lg 10 org kene ambik putih-kuning dulu. x pun nme dia pra-kuning.
aku nasib baik la dpt
kuning terus....
bulan2 yang seterus ye aku pun blaja la teknik untuk kuning ni...
lg penat...

julai 2002
3 bulan lepas 2 aku ade lg ujian ni...so aku pun kene prepare r coz kuning ni lg susah dari putih. same je cam putih...master amer jadi penilai nye..habis je master pun umumkan keputusan...dari 5 org yg ambik ujian kuning cam aku ni, 3 org dia pilih untuk terus naik
hijau termasuk aku. yang laen kene ambik pra-hijau....lepas 2 aku kene la blajar untk hijau..
hijau ni baru aku rase betapa sekse nye dunia ni...hbs traning je mst sakit2 badan aku. tp xpe...aku suke. hijau ni ade plak sparing...sparing ni kira lawan la cam dlm tv 2.
sensei aku ckp, dlm ujian 6t pun ade sparing ni. aku mmg nervous la...dia ckp rmai yg x leh naek biru terus sebab sangkut kat sparing ni.

mac 2003
bulan ni aku ade ujian lg. untuk hijau r...aku terpaksa campur dgn budak sekolah laen utk meriahkan lg ujian ni.
lg la aku nervous...time ni aku pun jpe la dgn member2 yg akn ambik ujian same dgn aku. so aku pun practice la teknik2 untuk hijau dgn diowg....
2 jam pas tu tiba la giliran hijau untuk ujian.
aku pun buat la teknik2 untuk hijau....pehh penat sial..kene ulang2 lg...
pas 2 tiba la time sparing....nervous ni. timbul plak masalah untuk aku...master suruh aku sparing dgn budak biru...lg la aku tkut.
bdan besar bai.... x pkai bodypack lg. ala yg wrna merah biru 2. GTF x pkai bnda 2...sbb 2 dia ganaz ckit hahha. aku pun lwan la dia...sakit sial badan aku kne belasah oleh dia..aku pun ade gak belsah dia tp sikit je la. pas 2 bru la aku lwn dgn dak2 hijau yg laen. kene 5 round beb...penat + sakit. habis je ujian ni....tiba la saat yg menevous kn aku..keputusan dia...untuk hijau ni...lebih kurang 13 org yg ambik. master pun ckp la 3 org yg blh naik
biru terus. nervous aku pun hlang bila master sebut nme aku utk naik biru....gembira wa ckp lu...lps penat+sakit td.

ogos 2003
utuk biru...aku kene blajar tknik2 yg lg sukar, ade lompat2 g...
pas 2 ade bunga yg mcm2 la. kene ingt bunga2 yg putih smpai biru ni...
cam hari 2...ujian ni kene gabung dgn sklh laen....so aku pun p la.
aku ingt ujian aku lmbt lg...tiba2 master pgl smua dak2 biru msuk skali dgn putih ke atas...aku tau dh...msti kne start dri bwh ni. aku kne ulang blk teknik2 n bunga dri bwh smpai la biru...pehh yg ni mmg x leh d byangkn pnt dia....baju aku ni cam mandi sngai je rse...basah oleh peluh. kene sparing lg...hbs je ujian ni..berbotol2 aku mnum air...
master pun ckp la yg dia xleh bg biru naek merah terus...so aku pun nasid baik lulus n dpt
pra-merah. ok r 2....

februari 2004
time ni aku form 3. ade pmr lg...fmly aku nk aku stop dulu dri taekwon-do ni. tp aku ckp relex je....
bulan ni aku ade ujian. sme gk cm dulu2...kene gabung gan sklh laen. aku pun buat la teknik2 pra-merah ni. penat 2 mmg x yah ckp r. sakit...lg truk. time ni aku dpt tgk senoir2 yg nk ambik 1st hitam. pehh...truk diowg kne. stamina mmg kne kuat gler r...
member aku pun ade gk yg ambik...tp syg dia x lepas.... aku dpt naek
merah.

jun 2004
bulan ni adalah last time aku ambik ujian ni. sekarang aku dh merah n dh jd ketua taekwon-do kat sekolah aku. untk merah ni sme je gan biru n ke atas...cuma dia pye teknik laen skit n kne pecahkan kayu..kayu dia 1inci tebal ye.
tkut gk beb kn aku yg pecah 6t...
untuk merah ni ujian d buat kat sekolah aku je. aku dgn partner aku sowg je yg ambik. so aku pun bt la teknik putih smpai merah ni. smpai hijau blh g...mklum la stmina ok g.. msuk je biru aku dh pnt dh...nk angkat kaki pun x lrat dh. tp oleh krana time 2 rmai cikgu2 yg tgk...bdk2 pun rmai...kne r cover ckit bro. control macho hahaha...hbs je teknik, lege aku...tp kejap je..dia soh plak aku sparing. kne lwn 3 round...letih r.. pas 2 kne plak sparing 2 vs 1. 1 tu aku r...kne 2 round plak...stamina dh hbs cmne nk pecahkan kayu 6t...
tiba la saat aku pecah kan kayu ni....mula2 dia soh aku sepak layang...skali kene je..pooommmm!!!! pecah kayu 2 beb...pas tu ade 1 lg. sepatutnya aku kne siku smpai pecah. tp dia tkar plak...aku kne reverse kick. sje je master nk kene kn aku. kau bt la...pooommmm!!! x pecah..malu aku..mklum la stamina dh xde.
aku pun tenang jap...dia soh try g..aku pun try la. pooommmm!!! nsib baik pecah.
lps bala aku utk ujian ni...
so aku dpt
pra-hitam.
2 bulan aku blajar teknik pra-hitam ni...pas 2 aku stop jap coz nk exm...
traninng2 gk..stdy jgn lupe...
hbs je exm aku smbung blk..

tournoment
pada bulan julai 2004, GTF buat tournoment. aku p la wakil sekolah aku..aku masuk kategori sparing bwh 48kg lelaki, bunga, n team. aku pun lwn la dgn budak2 pra-hitam cam aku ni. 1st round aku mng. dpt msuk suku akhir. tp syg...aku kalah kat suku akhir ni. aku kene sepak kat hidung ni smpai x macho hidung aku tau. kalah pun kalah la jji x putus asa...yg mng dgn aku tu jd juara plak. dh sah la dia mmg terer. utk bunga ni terus terang aku katakn..aku dh kalah 1st round lg. mybe xde pnglaman kot..tp utk team...aku dpt perak utk team sparing. team utk bunga...separuh akhir dh kalah dh..






2004

aku dh x aktif dlm taekwon-do g..aku dpt twaran msuk ke sekolah teknik. aku pun pg la sna...kat sana xde GTF ni..yg ade...6t aku cte hahaha...skg ni psl taekwon-do dulu..
bila time cuti..aku ade gk pg kat sklh lme aku..sje je pg tgk dak2 baru traninng. sir aku pun ade ajk aku ajar bdk2 ni..aku pun ajar la...yg aku tau...walaupun aku x aktf lg..tp semangat perjuangan tetap membara dlm hati aku...


2005
aku dh pndah kat sekolah teknik. kat cni xde taekwon-do. tp.....ade 1 seni yang aku mmg dh lme nk blajar..seni silat. so..aku pun join la persatuan ni. silat ni silat gayung fattani nama dia. so far ok r....
dia pye teknik laen dri taekwon-do. kdang2 aku terikut2 dgn teknik taekwon-do. tp xpe.... kta nk blajar kne la bersabar. sifu aku kat cni plak nme dia abg man. org ye cubby2 ckit tp dia pye sepak power beb....
aku pnh kne kat pewot....hAhahahaha...
time ni aku slow ckit. mklum la tmpat bru kn.

2006
aku dh mula aktf dlm silat ni. baju pun dh ade. aku mmg enjoy r....aku dpt blajar teknik2 yg xde kat taekwon-do. tambahan plak..aku dh jd pngerusi utk persatuan ni..market bro....
hahhaha...so kl ade pertunjukan kat sklh, aku n the geng la buat persembahan. mcm2 ktaowg bt.

mac 2006
bulan ni bulan pling aku fedup....mgu 2 ade exm. ala exm bse je...mklum la form 5 kn. ckgu2 semua syg kat ktaowg. hehehe....yg aku fedup ye..time ni gak ade kejohanan silat peringkat sekolah. masalah ye...pengetua sekolah aku x bg aku ikut...pehhhh pasrah menungeng aku dibuat ye. yg skit hati 2...yg nk manage peserta yg nk pg kat kejohanan utk sekolah 2 aku yg kne bt. kl nk mnage ni pndai plak pngetua ni cri aku....
ape daaa.....aku pun buat cm bse r..mklum la profesional hahaha...
tp pun dgn hati yg pasrah jwap exm BM time 2...
kuar je result...ambik ko...BM aku dpt 6. ape lg..kne pgl r makbapak aku jpe ckgu...
nasib baik ckgu 2 fhm aku...ank murid kesayangan ni hahaha....so mkbapak aku pun fhm la dgn akuni... blk je.. ma aku ckp cmni...

"mu ni x habis2 dgn silat la, taekwon-do la. spm 2 hok penting ye."

aku pun dgr je la dgn khusyuk ye...mklum la ank baik hahaha....
pg sklh...cikgu ni plak perli aku...dia kta.

"esok ade kejohanan lagi..pg x hahah"

1 kelas perli aku pas2..tp xpe..be cool man hahah...
silat aku kat cni x mantop sgt coz nk spm ktakn...
dkt je gan spm aku pun stop traning....spm la aku...
kuar je result aku dpt masuk matrik kat johor..walaupun result cam sial je kn...

2007
aku skg kat mtrik jhor...kat cni xde taekwon-do, xde fattani...tp...ade silat gayung malaysia. pehh...lg la aku suke. so aku pun aktf la gan silat gayung malaysia ni...bez siot...aku cam teruja je...smua step2 aku dpt ikut ye. name sifu aku kat ni ialah abg botak. hahaha.....muda g. tiap2 hari jumaat kita owg brlatih. silat ni laen ckit dri traekwon-do. aku kne mndi bunga ckit...perlimau nme dia. tp ok je...
aku ni mmg xleh tgk org lawan, olahraga nme dia. mmg naik angin. rse cam nk msuk je lam gelanggang 2. sepupu aku maen silat gk...tp dia sekolah laen r...kl aku tgk dia maen olahraga, pas 2 kne belasah...eeiii aku rse cam nk lompat je msuk dlm 2 gk.
aku pun xtau knp tp mmg sjak kcil lg aku cm ni...
ok kembali pda cte mtrik aku....kat cni aku blajar la lompat rimau la..buah kunci la...tp serius aku ckp..buah kunci ni skit..skali buat je rse nk tercabut je bahu aku. pas 2 kat 2mgu plak dia skit. kira sakit ni bse je la bg aku..mklum la sejak kecil g dh bse kne belasah kat makbapak aku hahaha...mklum la hero ktakn hahaha.

2008
mtrik aku dpt twran utk bt persembahan kat uitm segamat. so kitaowg pun p la...pehh mlm ni mmg bez. blh lompat2 api g. lompat api dlm gelung...pecahkn jubin dgn tumbuk..mmg bez r.

tapi syg...dlm silat gayung fattani n silat gayung malaysia..aku x sempat nk naek tali pinggang. tp xpe la...aku akn smbung je kat mne ade benda ni. aku mmg suke gan silat or ape2 je seni mempertahankan diri ni.

aku rse sampai cni je "journey to be a warrior" aku. coz skg i'm a warrior.
aku berjuang utk masa depan aku, utk agama aku, utk org yg aku syg, utk org yg memerlukan pertolongan...










 
;